2o Test Λεκτικών Δεξιοτήτων

ερώτηση 1

ΚΕΙΜΕΝΟ 1 (αφορά τις ερωτήσεις 1 έως 8)

            Μέχρι πρότινος η ιδέα ότι τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου θα συνδιασκεπτόταν ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη έμοιαζε για τους περιβαλλοντολόγους όνειρο θερινής νυκτός.

            Το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1997, είχε κατά γενική ομολογία αδυναμίες. Από τις χώρες που το υπέγραψαν ούτε οι μισές δεν προβλέπεται να εκπληρώσουν τους στόχους τους, ενώ οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για το 35% των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - όπως η Κίνα και η Ινδία – έμειναν ανεξέλεγκτες, αφού δεσμευτικοί στόχοι μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου προβλέπονταν μόνο για τα αναπτυγμένα κράτη.

            Η πρόσφατη δήλωση της πρόθεσης των ΗΠΑ να εμπλακούν σθεναρά στη διαπραγμάτευση μιας νέας συνθήκης, που θα υπογραφεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκακιέρα, δημιουργώντας ελπίδες για επίτευξη διεθνούς συμφωνίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς επιστήμονες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, η νέα συνθήκη δε θα περιορίζεται στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα περιλαμβάνει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και θα υλοποιήσει παλαιότερες υποσχέσεις σχετικά με την οικονομική ενίσχυση και την τεχνική υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

            Ωστόσο, σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης η διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το περιβάλλον αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Κάποιοι πολιτικοί διαμαρτύρονται καθώς, λόγω της ύφεσης, θα είναι δύσκολο να <<καθαρίσουν>> τις βιομηχανίες. Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς τη στιγμή, που οι εκπομπές αερίων μειώνονται αναγκαστικά και τα κράτη υποχρεώνονται να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για να τονώσουν τις οικονομίες τους, πρέπει να δρομολογηθεί μια παγκόσμια προσπάθεια ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

1. <<…έμοιαζε για τους περιβαλλοντολόγους όνειρο θερινής νυκτός>>. Αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντολόγοι:

ερώτηση 2

Σύμφωνα με το κείμενο, η Ινδία συγκαταλέγεται:

ερώτηση 3

Α. Βάσει του Κιότο οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν ήταν υποχρεωμένες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

Β. Οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν το Πρωτόκολλο του Κιότο γιατί η υιοθέτησή του θα έπληττε την οικονομία τους.

Αξιολογήστε το περιεχόμενο των προτάσεων(Α-Β) σε σχέση με όσα αναφέρει το κείμενο:

ερώτηση 4

Τι υποδηλώνει η λέξη <<σθεναρά>> ως προς τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συνθήκη;

ερώτηση 5

Σύμφωνα με το κείμενο, η διαπραγμάτευση της νέας συνθήκης για το περιβάλλον διεξάγεται:

ερώτηση 6

Η στοχοθεσία της νέας συνθήκης είναι σε σχέση με την αντίστοιχη του Κιότο:

ερώτηση 7

Σε τι διαφέρει η νέα συνθήκη ως προς το Πρωτόκολλο του Κιότο;

ερώτηση 8

Από το κείμενο συνάγεται ότι:

ερώτηση 9

Το παρόν ακίνητο …………….. σε προσιτή τιμή.

ερώτηση 10

Η διάλεξη θα διαρκέσει ………ώρες.

ερώτηση 11

Μη χάνετε χρόνο, ……………….τώρα για να ενημερωθείτε για τις νέες προσφορές.

ερώτηση 12

Η γνώμη μου …………………………το κείμενο είναι θετική.

ερώτηση 13

Προέχει η αντιμετώπιση ………………. περιπτώσεων.

ερώτηση 14

Οικονομικοί κύκλοι ………………..ότι επίκειται ανάκαμψη.

ερώτηση 15

Η ανακοίνωση θα ……………………… στο δικτυακό τόπο του υπουργείου.

ερώτηση 16

Συνελήφθη να οδηγεί υπό την ………… αλκοόλ.

ερώτηση 17

Ποιος έχει αναλάβει τη διεύθυνση της ………………….;

ερώτηση 18

………………….άκρας υγείας.

ερώτηση 19

Διαψεύστηκαν οι φήμες περί …………….. ανασχηματισμού.

ερώτηση 20

…………………….. τις ευθύνες σου, έχεις ενηλικιωθεί πλέον.

ερώτηση 21

Σε συμβουλεύω να διατυπώσεις τις σκέψεις σου ……………………….., με σαφήνεια.

ερώτηση 22

Σας θεωρώ …………….. για την αποτυχία της προσπάθειας.

ερώτηση 23

. ……………………….. εκπαιδευτική άδεια για εκπόνηση διατριβής.

ερώτηση 24

Α. Αποστολή του οργανισμού είναι να λειτουργεί ως εθνική μονάδα συντονισμού για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης 2007 – 2013.  

Β. Ο οργανισμός αυτός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Γ. Ιδρύεται Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την επωνυμία <<Σόλων>> και διεθνή διακριτική ονομασία .

Δ. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Ε. Επίσης μπορεί να αναπτύσσει συναφείς δραστηριότητες που του αναθέτει ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΣΤ. Όργανα διοίκησης του οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής. 

 

Βάλτε τις προτάσεις που ακολουθούν στη σωστή σειρά ώστε να έχουν λογική αλληλουχία:

ερώτηση 25

Α. Πληκτρολογήστε 1, περιμένετε να ακούσετε τον τόνο επιβεβαίωσης και κατεβάστε το ακουστικό.  

Β. Μπορείτε να το κάνετε ενεργοποιώντας τη λειτουργία <<Μην ενοχλείτε>> (DND) ως εξής:

Γ. Για να ακυρώσετε τη λειτουργία, ακολουθείστε την ίδια διαδικασία πληκτρολογώντας όμως αυτή τη φορά 0 στη θέση του 1.

Δ. Το τηλέφωνό σας θα δίνει τώρα στους καλούντες σήμα κατειλημμένου.

Ε. Έχετε κάποια συνάντηση ή είστε απασχολημένοι και θέλετε να αρνηθείτε τις εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις;

ΣΤ. Σηκώστε το ακουστικό και πατήστε το πλήκτρο  DND.

Βάλτε τις προτάσεις που ακολουθούν στη σωστή σειρά, ώστε να έχουν χρονική και λογική αλληλουχία:

ερώτηση 26

Α. Πρόκειται για ένα χώρο που δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της Ελλάδας και αποτελεί χαρακτηριστικό της περιοχής.

Β. Συναυλίες αλλά και πληθώρα παράλληλων πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων φιλοδοξούν να αναδείξουν και φέτος το θεσμό σε ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ της περιφέρειας.

Γ. Είναι βέβαια και η μοναδικότητα του χώρου που συμβάλλει στο να πετύχει αυτή η προσπάθεια, καθώς το Οικοτουριστικό Κέντρο της λίμνης προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες.

Δ. Μυστικό της επιτυχίας του φεστιβάλ είναι η δίψα των νέων της περιοχής να δώσουν ζωή στον τόπο τους.

Ε. Αυτό που κυρίως όμως κάνει το φεστιβάλ μοναδικό είναι το ότι στήνεται εξολοκλήρου χάρη στην εθελοντική προσφορά των νέων, που εργάζονται συστηματικά τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίησή του.

ΣΤ. Μοναδικές στιγμές υπόσχεται να προσφέρει στους επισκέπτες του το 5ο Φεστιβάλ Νεολαίας. 

Βάλτε τις προτάσεις που ακολουθούν στη σωστή σειρά, ώστε να έχουν χρονική και λογική αλληλουχία:

ερώτηση 27

ΚΕΊΜΕΝΟ  2 (αφορά τις ερωτήσεις 27 έως 36)

            Προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της οικονομικής στενότητας αλλά και να παραμείνουν πιστοί στη συνήθεια της αγοράς επώνυμων ρούχων, οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα εκπτωτικά καταστήματα, τα οποία είναι ευρύτερα γνωστά ως outlets. Σε μια εποχή που οι λιανικές πωλήσεις  επώνυμων ειδών ένδυσης βρίσκονται σε πτωτική τροχιά οι πωλήσεις των εκπτωτικών καταστημάτων αυξάνονται, και οι <<παίκτες>> της αγοράς προβλέπουν ότι όσο θα βαθαίνει η κρίση τόσο περισσότεροι καταναλωτές θα περνούν την είσοδο των outlets, είτε αυτά έχουν τη μορφή εκπτωτικών πολυκαταστημάτων είτε μεμονωμένων καταστημάτων στοκ επώνυμων αλυσίδων. Τα εκπτωτικά πολυκαταστήματα αποτελούν υπό μία έννοια μια νέα αγορά, η οποία διευρύνεται συνεχώς όχι μόνο λόγω της οικονομικής δυσκολίας αλλά και χάρη στην τάση που επικρατεί σε άλλες χώρες, όπου τα εκπτωτικά καταστήματα αποτελούν, σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τρόπο ζωής. Εκεί καταλήγουν τα αδιάθετα εμπορεύματα των επιχειρηματιών προκειμένου να πουληθούν σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Η κρίση φαίνεται να επιταχύνει την ενίσχυση της τάσης αυτής και στην Ελλάδα.

            Εκτός από τα μεμονωμένα καταστήματα στοκ επώνυμων αλυσίδων, στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 10 εκπτωτικά πολυκαταστήματα, συνολικής έκτασης περίπου 80.000τ.μ., όπου στεγάζονται επώνυμοι οίκοι πουλώντας προϊόντα περασμένης σεζόν σε τιμές εκπτώσεων όλο το χρόνο. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Αττική, ενώ ένα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και ένα στον Προμαχώνα Σερρών, με τη Λάρισα να έχει αποκτήσει ήδη το πρώτο της εκπτωτικό πολυκατάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις εμπορίας επώνυμων ειδών διοχετεύουν συνήθως μέσω εκπτωτικών καταστημάτων γύρω στο 12% της αξίας του συνολικού τους εμπορεύματος. Φέτος η αναλογία αυτή αναμένεται να ξεπεράσει το 20% με δεδομένη την πτώση των πωλήσεων και την κρίση στην αγορά. Έτσι, το πλεονέκτημα που έχουν τα εκπτωτικά καταστήματα λόγω της χαμηλότερης τιμής ενισχύεται χάρη στη διεύρυνση της γκάμας των προς διάθεση προϊόντων.

            Άλλωστε, οι πωλήσεις των εκπτωτικών πολυκαταστημάτων πηγαίνουν καλά και, σύμφωνα με τον επικεφαλής δύο πολύ γνωστών  εκπτωτικών πολυκαταστημάτων που λειτουργούν στην Αττική, αναμένεται να παραμείνουν σε ανοδική τροχιά. Κατά την άποψή του, η πραγματική κρίση στην αγορά της ένδυσης θα φανεί μετά το Μάρτιο, οπότε εκτιμά ότι θα μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο και θα αυξηθούν τα αδιάθετα εμπορεύματα, παρά την προσπάθεια των λιανεμπόρων  να περιορίσουν τον όγκο των παραγγελιών τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, κατά το οποίο οι εκπτώσεις <<έτρεξαν>> με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά προσελκύοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι πωλήσεις των δύο εκπτωτικών πολυκαταστημάτων παρουσίασαν ικανοποιητική αύξηση. Κατά την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις του εκπτωτικού πολυκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο δίμηνο οι πωλήσεις γνωστής εταιρείας ένδυσης σημείωσαν σε όλα τα εκπτωτικά σημεία διάθεσης προϊόντων της  (μεμονωμένα καταστήματα στοκ και εκπτωτικά πολυκαταστήματα) άνοδο 17% όταν στα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας καταγράφηκε πτώση 3%. Και αυτό αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής που φαίνεται να επιφέρει η κρίση στις αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού προς όφελος των εκπτωτικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα εκπτωτικά πολυκαταστήματα:

ερώτηση 28

Η δυναμική πορεία των εκπτωτικών πολυκαταστημάτων στην ελληνική αγορά ένδυσης:

ερώτηση 29

Ένας καταναλωτής αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να κάνει τις αγορές του σε ένα εκπτωτικό πολυκατάστημα. Ποιος από τους παρακάτω λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή την απόφαση ΔΕΝ έρχεται σε σύγκρουση με όσα αναφέρει το κείμενο;

ερώτηση 30

Σύμφωνα με το κείμενο:

ερώτηση 31

Σύμφωνα με το κείμενο, η κάμψη που παρατηρείται στην αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης έχει ως αποτέλεσμα:

ερώτηση 32

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο κείμενο, η πραγματική κρίση στην αγορά της ένδυσης, που θα φανεί μετά το Μάρτιο, προβλέπεται να:

ερώτηση 33

Α. οικονομική κρίση -> πτώση πωλήσεων -> μείωση όγκου παραγγελιών

Β. πτώση πωλήσεων -> αύξηση αδιάθετων εμπορευμάτων -> πρόσθετο πλεονέκτημα για τα εκπτωτικά καταστήματα

Ποια από τις λογικές συνεπαγωγές (Α-Β) βασίζεται σε προβλέψεις που γίνονται στο κείμενο;

ερώτηση 34

Σύμφωνα με το κείμενο, κατά την περίοδο των εκπτώσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου:

ερώτηση 35

Για ποιο λόγο το παράδειγμα της γνωστής εταιρείας ένδυσης που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο είναι <<ίσως το πιο χαρακτηριστικό>> για την αλλαγή που φαίνεται να επιφέρει η κρίση στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού;

ερώτηση 36

Α. Η οικονομική κρίση φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος των εκπτωτικών καταστημάτων.

Β. Η έξοδος από την οικονομική κρίση θα σημάνει την αρχή του τέλους για τα εκπτωτικά καταστήματα.

Ποιο από τα συμπεράσματα (Α-Β) είναι εσφαλμένο ή αυθαίρετο με βάση όσα αναφέρει το κείμενο;
Ποσοστό σωστών απαντήσεων: 0 %

Εγγραφείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα προσφερόμενα μαθήματα